Rules of ideation

Om alla går in i en workshop med en överenskommelse om hur man ska arbeta skapar man en plattform för alla att våga vara kreativa och kunna dela sina tankar och idéer.

Tid Ca 1-2 h  Antal 4-6 personer

En idégenerering går ut på samarbete, öppenhet och att hitta massa idéer - inte att komma på den perfekta. Man vill inte ha någon som, istället för att komma på egna förslag, berättar varför dom som nämnts inte kommer fungera. Även om det kommer konstiga saker ur munnen på den man pratar med - Säg aldrig nej! Det dödar kreativitet, trycker ner modet att dela med sig, och får hela gruppen att tänka mer kritiskt. Enda sättet att få bra idéer är att ha massa att välja från.

De 7 reglerna

1. Undvik kritiskt tänkande. Alla ska känna sig bekväma med att dela sina tankar och låta andra bygga på dom.

2. Uppmuntra galna ideér. Knasigheter ger upphov till kreativa framsteg. När vi tänker galet tenderar vi att fokusera på vad vi egentligen vill lösa, utan att känna oss begränsade av teknik eller material.

3. Var fokuserad på ämnet. Håll diskussionen kring målet för utmaningen ni står inför, annars är det lätt att hamna utanför ramen för det man ska designa.

4. Lyssna på ett samtal i taget. Om alla är uppmärksamma på den som pratar får vi fler idéer att lyfta.

5. Var visuell. Det spelar ingen roll om det är snyggt eller inte, att rita kan förklara en idé mycket snabbare än att skriva ned den.

6. Kvantitet före kvalité. Få ut så många idéer som möjligt, det är en förutsättning för att hitta guldkorn. Idéa snabbt och bygg vidare på de bästa.

7. Säg “JA OCH...!”. Bygg på andras idéer istället för att säga “JA MEN…”. Det här kräver övning, men kan vara det viktigaste vi tar med oss för att få högt i tak, och därmed högtflygande idéer.

Credit: Ideo.org