Energizers

En energizer är någon typ av lek eller övning, designad för att snabbt återfå energi, rensa hjärnan och frigöra endorfiner i ett glatt skratt.

Många gånger kan ett möte (speciellt dom som sker efter lunchtid på vinterhalvåret) bli väldigt dränerande. Har man en låg energinivå är det svårt att vara närvarande och bidra på bästa sätt. En snabb fysisk aktivitet, som helt tar fokus från arbetet, gör en stor skillnad för att kunna återfå koncentrationen. Här följer några av mina favorit-energizers.

 

Skaka loss

Time Ca 5 min  Antal 8+ personer

1. Alla samlas i en cirkel med armslängd avstånd till varann.

2. Gruppen skakar loss, och räknar högt, tillsammans. Starta med 8 skakningar med höger arm, 8 skakningar med vänster arm, 8 skakningar med höger ben, 8 skakningar med vänster ben. Till varje skakning räknar alla högt - “1-2-3-4-5-6-7-8!”

3. Upprepa samma sak, men med en skakning mindre. Efter sista skaket som låter - “1-1-1-1!” avslutar man med ett stort jubel!

En snabbvariant är att räkna till 8 första omgången, till 4 andra omgången, och 2 i sista omgången.

 

Back to back

Time Ca 5 min  Antal 6+ personer

1. Para ihop er två och två med någon i samma längd.

2. Sätt er på golvet rygg mot rygg och med armkrok.

3. Ställ er upp!

 

Rita grannen

Time Ca 10-15 min  Antal 6+ personer

1. Ta ett A4-papper och tuschpenna i en klar färg.

2. Dela in er två och två.

3. Intervjua varann i 2 min (1 minut var) och rita samtidigt den andres porträtt.

4. Bilda en ring.

5. Presentera den du har på bilden för gruppen.

 

Nippon

Time Ca 10-20 min  Antal 8+ personer

1. Stå i en cirkel med gruppen.

2. En person startar leken genom att skrika “Nippooon!”. Samtidigt böjer personen benen, stampar framåt med ena foten, knyter nävarna och böjer armarna framåt som att visa musklerna. Resten av gruppen upprepar samma rörelse och rop.

3. Den som startat leken slår i luften personen till höger eller vänster om sig, som ett ninjaslag, och skriker “Hai!”.

4. Mottagaren kan också luftslå personen till höger eller vänster om sig och skrika “Hai!” eller välja att skicka vidare en förbannelse till någon annan, vart som helst i cirkeln. Det gör man genom att höja sina händer över huvudet och kasta ett låtsasföremål mot vald person och samtidigt skrika “Hattamanaaa!”.

5. Mottagaren av en “Hattamana” måste skydda sig mot förbannelsen genom att föra samman sina händer ovanför huvudet, som ett tak, och ropa “Sing-song-kimono!”. Därefter kan den personen välja att skicka vidare antingen en “Hai” eller en “Hattamana”.

6. Det finns ingen begränsning hur många “Hattamana’s” eller “Hai’s” man får skicka i rad (en “Hai” får också byta riktning närsomhelst), men skulle någon tveka på orden eller säga fel är man ute ur leken.

7. En person som åker ut måste springa ett varv i cirkeln och låta alla klappa den på ryggen innan den får lämna.

8. När någon åker ut, återupptar man leken som den började, att vem som helst får skrika “Nippon” och alla följer efter.

9. Siste man kvar vinner!

 

Synkroniserad klapp

Time Ca 5 min  Antal 6+ personer

1. Gruppen står i en cirkel.

2. Person A börjar genom att vända sig till personen bredvid sig, person B, och de två klappar varandras hand så synkroniserat som möjligt, samtidigt som de har ögonkontakt. Person B vänder sig sedan till person C och dom upprepar föregående klapp. Klappen fortsätter sen runt i cirkeln och skickas vidare snabbare och snabbare med så perfekt synkroniserade klappar som möjligt.

3. Om detta går bra kan man introducera dubbelklappen. Om ett par väljer att klappa två gånger byter klappen riktning. Det här är en utmaning i att man måste kommunicera utan att prata om man ska klappa en eller två gånger, och det kräver stor koncentration av resten av gruppen.

 

Maskinen

Time Ca 5-10 min  Antal 8+ personer

1. Gruppen står i en cirkel. Den ska bilda en mänsklig maskin, där varje person är rörlig en del av maskinen.

2. En person börjar genom att ta ett kliv in i cirkeln, och samtidigt påbörja ett ljud och en rörelse, t ex att man säger “tut-tut” samtidigt som man vevar sin arm. Efter 5 sekunder kliver någon ny in i cirkeln, hakar fast i personen som står där, och påbörjar sitt ljud och sin rörelse. Fortsätt bygga maskinen tills alla är en del utav den, låt den gå 10 sekunder till, och avsluta med en stor explosion!

Om man är färre än 10 personer kan man avsluta maskinen genom dekonstruera den, en person i taget.

 

Vad gör du?!

Time Ca 5-20 min  Antal 8+ personer

1. Gruppen står i en cirkel.

2. Person A börjar genom att kliva in i cirkeln och låtsas göra något, till exempel åka slalom eller kavla deg.

3. Näste man, person B, kliver in och frågar “Vad gör du?!”. Person A svarar då genom att beskriva att den gör något förutom det den just gör! Person B börjar då låtsas göra det den får dom svar. Exempel: Person A låtsas steka pannkakor, person B frågar “Vad gör du?!”, person A svarar “Är på gymet!”, person B låtsas då att den är på gymet.

4. Leken fortsätter tills alla fått chansen att vara med. Var kreativa med vad ni gör!

 

Mazunga

Time Ca 5 min  Antal 8+ personer

1. Gruppen står i en cirkel.

2. En person startar genom att sträcka armarna rakt ut mot mitten av cirkeln, böja knäna lite grann, och ropa ett ihållande "Maaaaaaaahh...!"

3. Personen som börjat, fortsätter göra ljudet, samtidigt som personen bredvid kopierar både ljud och rörelse, och nästa person kopierar denne osv. Alla fortsätter att skrika "Maaaaaaaahh...!" tills cirkeln är komplett och tillbaka på den person som startade.

4. Personen som började lyfter då händerna i luften och avslutar ropet med ett extra starkt "aaaZUNGA!".

5. Ibland kan det vara svårt att synkronisera ljudet på första försöket, så då är det bara att testa igen och igen tills det blir perfekt.

 

Credit: Hyper Island