Facilitation

För att få en workshop effektiv behövs någon som faciliterar. Den personen driver processen framåt och hjälper till att dra kunskap ur dom som deltar.

Time 2-8 h / workshop Antal 2-6 personer

Vi har nog alla suttit i workshops som varit förbluffande likt det vi kallar möten. Så vad skiljer egentligen ett möte från en workshop? Jo - facilitören. Det är viktigt att den som faciliterar har en väl förberedd agenda som uppfyller det man vill uppnå av workshopen. Genom att time-boxa, driva framåt och se till att gruppen håller fokus och pratar om rätt saker, eliminerar man onödiga diskussioner och får folk att känna sig trygga i att följa processen. Deltagare står för expertis och erfarenhet, facilitören att de kan bidra med den på bästa sätt.

Facilitörens uppgifter (sånt jag gör)

· Designa workshopen - Syfte, mål, agenda och metoder.

· Vara neutral och inte delta med egna idéer, fokus ligger på gruppen.

· Ha “eyes on the price” och se till att man tar sig i mål.

· Zooma ut och se helheten - avbryta diskussioner som driver bort från ämnet.

· Vara flexibel (jobba agilt) och förändra agendan när det krävs.

· Stötta gruppen i beslutsfattning och problemlösning.

Facilitörens verktyg

· Klockan. Att time-boxa (tydliga tidsramar) gör att vi får något att förhålla oss till, och korta intervaller håller uppe tempot. Att eliminera långdragna diskussioner gör också att energinivån och fokus håller i sig.

· Energizers. Man måste hålla koll på gruppens energinivå, och därmed ha några energiövningar i bakfickan när man känner att det dippar.

· Raster. De ska stå med i agendan så man undviker onödigt spring under övningar eller att någon blir ofokuserad (kissnödig eller kaffesugen).

· Olika idémetoder. Det finns olika metoder för att öppna upp hjärnan. Det gäller att välja rätt metoder för rätt tillfälle.

· Checka in - Checka ut. Att öppna och stänga workshopen skapar en bättre närvaro av de som deltar.